Szakvélemény – koszmós fejbőr

Mit tehetnek az anyukák, ha a baba fejbőre koszmós?

Szakértőnk:
Dr. Taróczy Erika
Gyermekbőrgyógyász főorvos

Mi is hát a koszmós fejbőr, vagy seborrhoea?

Seborrhoea (ejtsd: szeborrea) a fejen; túlzott, zsíros korpaképződés a hajas fejbőr területén, leginkább a fejtetőn, a kutacstájon. A korpázás néha olyan nagymértékű, hogy egybefüggő, vastag, zsíros, rossz szagú felrakódás keletkezik. Ha ezt leszedjük, az előbukkanó bőr vörös, néha sebes és nedvedző. Hasonló elváltozás támadhat a szemöldökön is. A koszmós fejbőr nem vagy alig viszket.

Az ún. dermatitis seborrhoides (seborrhoeás bőrgyulladás) leggyakoribb és legenyhébb megnyilvánulása a koszmós febőr, a gyulladás már az élet első 3 hónapjában megindulhat, fokozott faggyúelválasztás, korpázás és pír kíséretében a hajas fejbőrön, leginkább a fejtetőn kialakuló sárgás-fehér, kissé zsíros, részben hámló, részben tapadós pikkelyes felrakódás formájában. Ez a felrakódás dörzsöléssel a fejbőrről lekaparható.

Előfordul önmagában is, de társulhat bőrbetegségekhez egyaránt. Sok esetben néhány hét alatt elmulasztható, a csecsemők legtöbbjénél szépen rendbe jön. Megelőzhető úgy, hogyha a puha szőrű baba hajkefe helyett erősebb sörtéjű kefét (körömkefe, vagy erősebb fogkefe) használunk a baba hajára. A finom dörzsölgetés a hajas fejbőrön enyhe vérbőséget okoz, így kevesebb a koszmó kialakulásának esélye. Nem kell izgulni, a kutacsok területén sem okozhatunk ezzel a módszerrel bajt! Véleményem szerint, hajat mosni a babának heti egy-két alkalommal célszerű, ilyenkor könnymentes, nem irritáló és gyógynövény alapú természetes hatóanyagokat tartalmazó babasampont válasszunk erre a célra!

Fontos, hogy lehetőleg a könnyel megegyező pH 7,1 kémhatású legyen a samponnak, hogy ne csípje a baba szemét. A koszmó oka leginkább hajlam, egy rendellenesség, mely gyakrabban fordul elő mesterségesen táplált csecsemőkön, mint az anyatejes babákon. A táplálásban rendszerint nem kell változtatást eszközölni, de az étrendet az érdemes a gyerekorvossal átbeszélni és a túltáplálást el kell kerülni. Különösen makacs, súlyos formában 2-3 hétre zsírszegény étrendre lehet szükség.

Lényege a szabálytalan faggyútermelésből, és zsírosodásból, valamint elszarusodásból ered. A képződött hámpikkelyek tapadósak, zsírosak, nehezen válnak le a hajas fejbőrről. Egymásra torlódva lemezessé válnak, s ha a babahaj születéskor hosszú, abba csomósan beragadhatnak. A jelenség oka a bőr vegyhatásának lúgos irányba történő eltolódása, valamint a felszíni szaruréteg víztartalmának csökkenésével.

Hogyan távolítható el a már kialakult koszmó?

Különféle hámlasztó módszerekkel. Régebben pakolásként napraforgó olajat alkalmaztak, ezt a magam részéről nem kedvelem, mert annyira rátapad a gyermekek fejére, ahogy a lemosása körülményes, teljesen csapzott lesz a babák haja, a nem éppen kellemes savanykás szagról már nem is beszélve… Az utóbbi évtizedekben szalicilsavas hidrofil pakolást alkalmaztunk,- jobb híján-, de mint tudjuk a szalicilsav, ha gyakran alkalmazzák, irritálhatja a bőrt. Az utóbbi évek vívmányaként már a hazai gyógyszertárakban is kapható, a kimondottan csecsemők számára kifejlesztett koszmó elleni olaj, amely kamillaolajat, E vitamint, és alfa-bisabololt tartalmaz.

Előfordul, hogy a lúgos vegyhatás miatt kialakult koszmó, társulhat gombás illetve bakteriális fertőzéssel, vagy csecsemőkori ekcémával. Ilyenkor jó, ha a babát megmutatjuk gyermekbőrgyógyásznak, mert hosszabb távú együttműködést tervezhetünk és szélesebb spektrumú kezelésre lesz szükség. Különösen igaz ez akkor, ha a családban száraz, ekcémás bőrű, szénanáthás vagy asztmás családtagok is vannak.

Használata:

Dörzsölje bele az érintett bőrfelületre, majd hagyja hatni a makacsságtól függően 30-60 percig. Ezt követően mossa meg a haját Frezyderm Könnymentes bőrápoló samponnal, mely gyógynövényes összetevőinek köszönhetően ápolja, megfelelően tisztítja a fejbőrt.